Приучаване и обучение на папагала да лети извън клетката

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Папагали : Отглеждане и развъждане
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

berkit0
Напредва
Напредва




Offline
Регистриран на: 24 Дек 2011
Мнения: 37

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 02 Януари 2012, 20:54:52    Заглавие: Приучаване и обучение на папагала да лети извън клетката Отговорете с цитат

Приучаване и обучение на папагала да лети извън клетката


Малко за правилата:

Купили сте си птица, в никакъв случай не я пускайте веднага да лети.
Това е голям риск за папагала, той не познава територията и може да се сблъска с нещо. Новото място е голям стрес за птицата, много рядко се случва някоя птица да се адаптира веднага към новите условия, за това е необходимо време. Този срок може да бъде 30-45 дни, това е време което птицата трябва да прекара вътре в клетката, да привикне към вас и новите условия. В този период от време трябва да намерите " общ език" с птицата.

Първото, което трябва да направите е да приучите папагала къв външния си вид, постарайте се да се обръщате често към птицата, разговаряйте с нея с топлота и доверие. По време на общуването нe правете резки движения и не повишавайте глас в нейно присъствие,не вдигайте шум. Постарайте се в началото да стоите до клетката, за да привикне папагала към външния ви вид, със всеки път увеличавайте времето на вашето присъствие до клетката. Винаги,когато донасяте храна или почиствате клетката, назовавайте птицата с името й. Така папагала бързо ще привикне към името си и ще започне да реагира на него.Когато птицата престане да се страхува от вашето присъствие, и спокойно започне да се храни пред вас, можете да пристъпите към приучаване на ръка. Отворете клетката, поставете ръката си там и я дръжте 3-4 мин. без да се движите, с всеки път увеличавайте този период. В началото папагала ще се мята из клетката, ще се забива в ъгъла,но постепенно ще престане да се страхува от ръцете ви, важното е: не правете резки движения, правете всичко плавно и спокойно. Когато птицата привикне и не се страхува от ръката, можете да опитате да я поставите на малка палка,поднесете палката към краката на птицата и внимателно я подтиквайте да премине на вашата палка.Изпълнявайте упражнението всеки ден, като увеличавате продължителността. И само когато птицата започне веднага да преминава на палката, започнете да увеличавате дължината на палката и постепенно превеждайте птицата на вашия пръст или ръка. По- късно,когато птицата свободно седи на пръста ви, можете свободно да я приучите да се храни от ръка. Птицата ще започне да яде от ръката ви много по-рано, отколкото да седи на нея. За да приучите птицата да яде от ръката ви трябва да разберете че тя на първо място ще изяде зърнените храни, те са любимата й храна. От начало можете да давате с лъжичка, а след това давайте с ръка,когато е гладна, не поставяйте храна в хранилката. По-късно можете да й предложите да яде от ръка спокойно.

За полета извън клетката:

Първо трябва да запознаете птицата с вратичката на клетката, ще предположим че птицата не се страхува от вас и спокойно седи на пръста ви. Вземете птицата в ръка така, че крилата да бъдат сгънати и отдалечете ръката с птицата на разстояние 10-15 см от входа на клетката и я пуснете да лети в клетката. Всеки ден увеличавайте разстоянието, приучавайте птицата да лети в клетката. Преди да я пуснете да полети извън клетката, затворете прозореца и покрийте огледалото с някаква тъкан. Задължително хранете птицата в клетката, това е добър стимул да се върне там. Можете да изключите светлината в стаята и да включите настолна лампа над клетката, птицата не вижда добре в тъмното и за това ще полети към светлината и ще се върне в клетката. В краен случай, хванете птицата и я отнесете в клетката, след това тя сама ще започне да се връща в нея. В бъдеще всичко зависи от вас, ръчната птица бързо ще се научи да говори. Птицата трябва да лети поне 15 мин.на ден, а и повече.

<m>http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=634<m>
превод:berkit0
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 02 Януари 2012, 20:54:52    Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Отглеждане и развъждане Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети